Lokomat -kävelykuntoutus

Pohjois-Savon ensimmäinen Lokomat -kävelyrobotti sijaitsee VetreaNeuronissa, Kuopiossa. Talossa on yhteensä kaksi kävelyrobottia, joista toinen G-EO -merkkinen. Kuntoutusrobotit tehostavat kuntoutusta jo akuutissa vaiheessa. Terapiat ovat lääkärin lähetteellä kela-korvattavia.

Lokomat on robotisoitu kuntoutuslaite, joka mahdollistaa tehokkaan ja intensiivisen kävelykuntoutuksen toimintakyvyltään erilaisille kuntoutujille. Lokomat-kävelyrobotti soveltuu kävelyvalmiuksien ja kävelyn harjoitteluun mm. aivoverenkiertohäiriö-, aivovamma- ja selkäydinvammakuntoutujille sekä Parkinson- ja MS-potilaille.

Lokomat-terapia

Lokomat-terapian voi aloittaa jo kuntoutuksen aikaisessa vaiheessa. Vaatimuksena aloittamiselle on, että kuntoutuja pystyy olemaan pystyasennossa ilman suurempia verenpaineen vaihteluita.

Lokomat-terapiassa on aina fysioterapeutti mukana. Terapia alkaa painokevennysvaljaiden pukemisella, joilla kuntoutuja myös nostetaan pyörätuolista pystyasentoon. Jalkoihin asetettavat ortoosit tuottavat kävelyliikkeen, joiden avustusta ja nopeutta fysioterapeutti ohjaa. Kun kuntoutuja ei itse pysty tuottamaan kävelyliikettä, robotti avustaa liikkeen kokonaan. Kuntoutumisen edetessä avustusta ja painokevennystä vähennetään. Harjoittelun edistymistä on helppo seurata laitteen keräämän datan perusteella. Oman kehittymisen seuraaminen tuo mielekkyyttä ja motivaatiota harjoitteluun.

Lokomat-kävelyrobotilla saadaan alusta alkaen kävelyharjoitteluun oikeat liikeradat ja askellus, joka vastaa normaalia kävelyä. Laitteen avulla voi kävellä 1500–3000 askelta terapiakerralla. Korkea toistomäärä mahdollistaa kävelyn uudelleen oppimisen ja tehokkaan kuntoutuksen. Lokomat-terapiajakson pituus määrittyy kuntoutujan tason ja tavoitteiden mukaan.

Tavoitteet ja hyödyt

Pystyasennossa tehtävän Lokomat-kävelykuntoutuksen tavoitteena voi olla kävelykyvyn palauttaminen tai ylläpito tai muut liikkeen tuottamat hyödyt, kuten lihasvoiman vahvistuminen, spastisuuden vähentyminen, ummetuksen, virtsatietulehdusten ja painehaavojen ehkäiseminen.

On tutkittu, että vaikeissa tapauksissa yksi kuntoutuja seitsemästä pääsee omille jaloilleen kuntoutusrobotiikan avulla, joka ei perinteisin menetelmin kuntoutuisi itsenäiseksi liikkujaksi.

Lue lisää tutkimuksesta:

KUNTOUTUSROBOTIIKAN KUSTANNUSHYÖTY AVH-POTILAIDEN KÄVELYKUNTOUTUKSESSA – NORDIC HEALTHCARE GROUPIN RAPORTTI SYYSKUU 2019

Painokevennetty kävelykuntoutus

Lue lisää VetreaNeuronista

Lue ylilääkäri, neurologi Kauko Pitkäsen blogi tekijöistä, jotka vaikuttavat kuntoutumisen onnistumiseen

Yksiköt / Lokomat -kävelykuntoutus

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

  • Huomioithan, että aikajaksolla 22.12. - 3.1.2021 viestien käsittelyssä on viivettä. Kiireellisissä asioissa pyydämme olemaan suoraan yhteydessä yksiköihimme. www.vetrea.fi/yhteystiedot