Kuntoutus helposti osaksi arkea

Kuopion VetreaElo Maria tarjoaa pitkä- ja lyhytaikaista asumispalvelua vammautuneille ja neurologisia sairauksia sairastaville henkilöille. Yksi asukkaista on Marja, joka vammautui vakavasti näytteenotto-operaation seurauksena tapahtuneen massiivisen aivoverenvuodon myötä. Kun aivan vierestä löytyvät myös VetreaNeuronin kuntoutuspalvelut, on kuntoutus helppo ottaa osaksi arkea.

– Luultiin, että minä kuolen, Marja muistelee.

– Tilanne oli alkuvaiheessa todella vakava. Tapahtumaa seurasi pitkä vuodelepo, joka on tietenkin tuonut haastetta kuntoutukseen. Oli ihan selvä asia, että äiti tarvitsee jonkin sellaisen paikan, missä kuntoutus on osa arkea. Kävelykuntoutuksen, fysioterapian ja muun kuntoutuksen oli oltava mahdollista, jatkaa Marjan tytär Veera.

Vetreaan voi tulla kuntoutukseen joko omakustanteisesti, kuten Marjan tapauksessa, tai esimerkiksi Kelan tai vakuutusyhtiön kautta mistä päin Suomea tahansa.

Tutut tavarat tekevät kodin

Marja muutti VetreaElo Mariaan vuoden 2020 alussa. Hänellä on oma huone, josta on kulku omalle pienelle terassille. Huoneessa on myös paljon hänen omia tavaroitaan.

– Tässä kun on äidin tilannetta seurannut, niin on ollut kiva huomata, että fyysinen ja henkinenkin vointi on mennyt eteenpäin. Siihen on vaikuttanut se, että hän on saanut olla omissa vaatteissaan omassa kotonaan siten, että ympärillä ovat tutut tavarat. Samalla kuitenkin hoito ja avun saanti on taattu. Se on ollut se ratkaisevin tekijä, Veera painottaa.

– Hoitajat ovat hyviä. Minun mielipidettäni kysytään eri asioihin, eikä vain tehdä kysymättä, Marja sanoo.

”Minä haluan kävelemään”

Tällä hetkellä kuntoutuksessa keskitytään muun muassa kävelyn harjoittelemiseen VetreaNeuronin Lokomat-kävelyrobotilla. Robotin avulla Marja pystyy olemaan pystyasennossa pitkän vuodelevon jälkeen. Lokomat-harjoittelu mahdollistaa kävelyvalmiuksissa edistymisen sekä yleiskunnon, lihasvoimien ja -kestävyyden kehittymisen.

– Selkärankaa saadaan tuettua ja vahvistettua. Sillä on varmasti pitkällä tähtäimellä todella hyvä vaikutus kuntoon, Veera toteaa.

– Minä haluan kävelemään. Haluan myös saada intohimoni eli valokuvauksen takaisin osaksi elämääni, Marja sanoo.

Kuntoutuspalvelut aivan vieressä

Se, että VetreaElo Maria ja VetreaNeuronin kuntoutuspalvelut ovat aivan vierekkäin, on Marjan ja Veeran mielestä iso etu. Marjan lisäksi kuntoutuspalveluiden läheisyys on etu myös Marjan lapsille ja läheisille.

– Pystymme helpommin näkemään, millaista kuntoutus on, kun se ei ole kaukana. Äidinkään ei tarvitse aina mennä kuntoutukseen erillisellä kyydillä, kun se löytyy sellaisen matkan päästä, että hän voi mennä sinne itse, Veera kiittelee.

Yksi Marjalle tärkeä asia on myös se, että hänen fysioterapeuttinsa on aina sama henkilö. Tutun ihmisen kanssa on helppo olla. Tällä hetkellä kuntoutus on hyvässä vaiheessa.

– Pääsen jo ottamaan kontakteja ihmisiin ja suunnittelemaan omaa elämääni, Marja summaa.

Lue lisää VetreaNeuronista
Lue lisää VetreaElo -asumispalveluista

"Minä haluan kävelemään. Haluan myös saada intohimoni eli valokuvauksen takaisin osaksi elämääni", Marja sanoo.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

  • Huomioithan, että aikajaksolla 22.12. - 3.1.2021 viestien käsittelyssä on viivettä. Kiireellisissä asioissa pyydämme olemaan suoraan yhteydessä yksiköihimme. www.vetrea.fi/yhteystiedot