Vetrean kuntoutuspalvelujen näkökulmasta on elintärkeää pyrkiä varmistamaan kuntoutustyön toiminnallisuutta edistävä vaikuttavuus kuntoutujalle. Toisin sanoen olennaista on varmistaa kuntoutujan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mahdollisimman merkittävä kohentuminen Vetrean hoitojakson aikana. Kuntoutujan toimintakyvyn ja elämänlaadun taso ovat kiistatta ihmiselämän tärkeimpiä parametreja, ja siksi niihin onkin suhtauduttava äärimmäisen vakavasti. Hoidon on oltava oikea-aikaista, katkotonta ja saatavilla olevien hoitokeinojen olisi lähtökohtaisesti oltava kotimaan huipputasoa.
Nordic Healthcare Group on syyskuisessa raportissaan arvioinut AVH-kuntoutujille kuntoutusrobotiikasta ja kävelykuntoutuksesta koituvaa kustannushyötyä. Suomalaisista karkeasti arvioiden noin 25 000 ihmistä sairastuu vuosittain aivoverenkiertohäiriöön (AVH), ja aiheuttaa NHG:n arvioiden mukaan n. 1,1 miljardin vuotuiset kustannukset. Noin 85% kaikista AVH-kuntoutujista jää vaille riittävää moniammatillista kuntoutusta ja akuuttivaiheen hoidon jälkeen tyhjän päälle, kun tarvittavaa kuntoutuspalvelua ei ole välittömästi saatavilla. Tämä aiheuttaa useimmiten pysyvän pudotuksen sekä kuntoutujan toimintakyvyssä, että elämänlaadussa, puhumattakaan koituvista lisäkustannuksista yhteiskunnalle.
Vastikään Kuopion Lippumäessä avattu 24.10 VetreaNeuronin toimipiste on Vetrean kuntoutuspalvelutoiminnan ydin. Yksikön toiminnan taso on kansallista huipputasoa ja VetreaNeuron pyrkii varmistamaan kuntoutujien katkottoman hoitojakson, mikä on kuntoutuksen vaikuttavuudelle ehdoton edellytys. Lisäksi VetreaNeuron tarjoaa AVH-kuntoutuksen onnistumisen kannalta ratkaisevan tärkeää kävelyrobotiikkaa. Näistä merkittävimmät ovat Fysiolinen Lokomat ja Reha Technologyn G-EO kävelyrobotiikkasimulaattorit. NHG:n arvion mukaan AVH-kuntoutujalle suunnattu teknologia tuottaa 13% kohonneen elämänlaadun (EQ-5D) keskivaikeissa ja 4% parannuksen vaikeissa AVH-tapauksissa. Lisäksi keskimääräinen potilaskohtainen säästö vuodessa on laskelmien mukaan noin 17%. Perinteiseen kävelykuntoutukseen verrattuna robottiavusteinen kuntoutus mahdollistaa 9,7 miljoonan euron vuotuisen säästön yhteiskunnan varoista.
Vetrea jatkaa alan pioneerin, Neuronin, vahvaa työtä suomalaisen kuntoutuksen kärkiosaajana. Lisää teknologisia avauksia on odotettavissa Vetrean jatkuvasti kehittyvän toiminnan parantamiseksi.
Lue lisää VetreaNeuronista.
Jori Reijula
kehittämispäällikkö, Vetrea