Vetrea on käynnistänyt pilottihankkeen, jonka kohteena on tehostettu teknologia-avusteinen kuntoutus aivoverenkiertohäiriön jälkeen (TAKU). Tavoitteena on selvittää aivoverenkiertohäiriön (AVH) jälkeisen tehostetun kuntoutuksen vaikutukset kuntoutujien toimintakykyyn sekä niistä aiheutuviin kustannuksiin. Valtakunnallisestikin merkittävä hanke toteutetaan 1.1.2021–31.5.2022 välisenä aikana yhteistyössä Kuopion kaupungin, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Fysiolinen kanssa.
Pilottihankkeessa selvitetään, voidaanko katkottoman kuntoutusprosessin ja tehostettujen kuntoutusmetodien avulla lisätä kuntoutujan toimintakykyä ja kuntoutusprosessin vaikuttavuutta. Kuntoutusta tehostetaan sekä muutaman viikon akuutin osastojakson, että kotiutumisen jälkeisen kuntoutuksen osalta. Kuntoutuksessa hyödynnetään mm. robotiikkaa, virtuaalisia menetelmiä, avokuntoutusryhmiä ja etävalmennusta.
”Jotta akuuttivaiheen AVH-kuntoutus olisi vaikuttavaa ja tuloksia tuottavaa, siinä keskeistä on riittävä intensiteetti ja sen jatkuvuuden turvaaminen. Keskeisiä ovat myös toimintamallit, joilla kuntoutujia saadaan sitoutumaan kuntoutusprosessiin ja omaehtoiseen harjoitteluun. Pilotoitavassa mallissa molemmat tavoitteet ovat keskiössä”, toteaa Kuopion kaupungin kuntoutusjohtaja Mikko Korhonen.
Tutkimusryhmään rekrytoidaan 20 täysi-ikäistä kuopiolaista kuntoutujaa, jotka aloittavat kuntoutuksen pian sairaalahoitojakson jälkeen kuntoutustalo VetreaNeuronissa ja kotiutumisen jälkeen jatkavat muutaman kuukauden ajan kotiharjoittelua etävalmennuksen ja viikoittain järjestetyn avokuntoutusryhmän tukemana. Kahdenkymmenen hengen vertailuryhmä saa sen sijaan kuntoutusta tavanomaisen käytännön mukaan. Vertailu- sekä tutkimusryhmän osallistujat rekrytoidaan syyskuuhun 2021 mennessä ja tutkimustulokset raportoidaan ja julkaistaan puolen vuoden seuranta-ajan päätyttyä maaliskuussa 2022.
”Teknologia-avusteinen kuntoutus tuo mahdollisuuden laajentaa kuntoutusta kaikille tarvitseville, ei pelkästään alueellisesti, vaan myös valtakunnallisesti. Näin myös mahdollisuus kustannussäästöihin kasvaa, mikäli uusi toimintamalli tuottaa perinteisiä menetelmiä parempia tuloksia”, kertoo KYS Neurokeskuksen johtaja, ylilääkäri Pekka Jäkälä.
”Yhteistyö Kuopion kaupungin, KYS:in ja Fysiolinen kanssa on sujunut erinomaisessa yhteishengessä. Olemme Vetrealla erittäin motivoituneita viemään ainutlaatuisen pilotin onnistuneesti maaliin saakka ja näin luomaan puitteet suomalaisen neurokuntoutusprosessin uudistamiselle ja tehostamiselle.”, iloitsee VetreaNeuronin ylilääkäri, neurologi Kauko Pitkänen.
Lisätietoja:
Vetrea, neurologian ylilääkäri Kauko Pitkänen
kauko.pitkanen@vetrea.fi, p. 050 596 5289
Vetrea, kehittämispäällikkö Jori Reijula
jori.reijula@vetrea.fi / p. 045 847 1133
Vetrea, toimitusjohtaja Riikka Pikkarainen
riikka.pikkarainen@vetrea.fi / p. 040 136 0828
Vetrea-konserni on valtakunnallisesti toimiva yksityinen kuntoutus- ja asumispalveluiden tarjoaja. Vetrean omistaa kotimainen Osuuskunta KPY. Vetrean visio on olla alansa vaikuttavin toimija. www.vetrea.fi