Monipuolisen ravinnon merkitys ikäihmisten hyvinvoinnille
Säännölliset ruoka-ajat ja monipuolinen ruokavalio ovat luonnollisesti hyödyksi kaikille, mutta erityisen tärkeitä ne ovat vanhuksien hyvinvoinnin ylläpidossa. Hyvä ravitsemustila ehkäisee sairauksia, nopeuttaa sairauksista toipumista, pitkittää kotona asumisen mahdollisuutta sekä parantaa vireyttä ja elämänlaatua.
Ikääntyminen ei sinänsä edellytä muutoksia ruokavalioon. Hyvä ravinto auttaa kuitenkin voimaan paremmin ja ehkäisee sairauksia. Ikääntyessä monet sairaudet yleistyvät ja ne voivat vaikuttaa myös syömiseen. Myös janon- ja näläntunteen vaimeneminen sekä maku- ja hajuaistin heikkeneminen voivat vaikuttaa ruokailuun. Kehon koostumus muuttuu iän myötä. Nesteen määrä elimistössä vähenee ja luuston mineraalipitoisuus pienenee.
Ihmisen ikääntyessä lihaskudoksen määrä yleensä pienenee ja rasvakudoksen suhteellinen osuus lisääntyy. Sisäelinten koko ja sydämen pumppausvoima pienenevät. Energiantarve pienenee, koska aktiivisen ja energiaa kuluttavan kudoksen osuus elimistössä vähenee, aineenvaihdunnan taso laskee ja usein myös liikkuminen vähenee.
Ruoka-annosten pienentyessä ravinnon monipuolisuus sekä riittävä proteiinin ja energian saanti ovat muun muassa lihasvoiman säilyttämisen kannalta erittäin oleellisia. Hyvässä kunnossa olevat lihakset auttavat säilyttämään liikunta- ja toimintakyvyn sekä kehonhallinnan, jolloin myös kaatumisen vaara sekä sitä kautta luiden murtumisvaara pienenee. Lihaskuntoa kannattaakin ylläpitää oman kunnon mukaisilla harjoitteilla.
Millainen on sitten hyvä ruokavalio? Proteiinien eli valkuaisaineiden riittävään saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska ikääntyessä proteiinin tarve lisääntyy. Jokin hyvä proteiinilähde olisi tarpeen sisällyttää kaikkiin päivän aterioihin sekä välipaloihin. Proteiinia saadaan maitotuotteista, lihasta, kalasta sekä kananmunasta. Kasvikunnan tuotteista hyviä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi pavut, linssit, soija, pähkinät ja siemenet. Ruokajuomana kannattaisi pitää veden sijaan maito tai piimä.
Ateriapalvelupäällikkö Päivi Korolainen, Vetrea