Jalkojen omahoito on osa henkilökohtaista terveydenhoitoa ja se vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun sekä päivittäiseen liikkumiseen.
Huomiota kiinnitetään jalkoihin usein vasta sitten, kun keho ei tunnu enää niin terveeltä kuin aiemmin. Tämä johtuu siitä, että jalkoihin liittyviä terveysriskejä ei tunneta, ja tottumukset sekä tietämys omahoitoon on puutteellista. Myös elämäntavat vaikuttavat jalkaterveyteen joko heikentävästi tai parantavasti.
90% ihmisistä kokee erilaisia jalkakipuja tai –vaivoja jossain vaiheessa elämäänsä, iän myötä tuntemukset lisääntyvät. Liian lyhyiksi leikatut kynnet tai kynsien pyöristetyt kulmat voivat aiheuttaa kynsien sisään kasvamista ja altistaa infektiolle kuten kynsisienelle. Hautuneet varvasvälit voivat altistaa jalkasilsalle tai toimia infektioporttina esimerkiksi ruusulle, siksi varvasvälit pitäisi puhdistaa ja kuivata huolellisesti.
Mikäli kipua tai vaivaa ei saa omahoidolla hallintaan kahden viikon kuluessa, on syytä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle. Jalkaterapeutti tai jalkojenhoitaja hoitaa, selvittää syyn, ohjeistaa omahoidossa ja tarvittaessa ohjaa eteenpäin. Osa vaivoista voi olla perinnöllisiä, mutta suurin osa syntyy iän myötä elämäntapojen ja puutteellisen omahoidon seurauksena.
Ammattilaisen vastaanotolla saat juuri sinulle sopivat omahoito-ohjeet. Hänen avustuksellaan ja omahoitotottumuksia tarkistamalla voidaan ehkäistä iho- ja kynsimuutoksien syntyä. Jalkojen säännöllinen hygienia ja rasvaus asianmukaisella voiteella auttavat pitämään jalkojen ihon hyvinvoivana. Rasvaus auttaa myös kovettumien ja känsien kanssa, mutta niiden poistamiseen tarvitaan aina ammattilaisen apua. Esimerkiksi leikkaushoito voi viivästyä, mikäli jalassa on esimerkiksi ihorikko. Asianmukaisella jalkojenhoidolla vältytään myös sairauksien (sydän- ja verisuonitaudit, alaraajaturvotus, diabetes, reumasairaudet, psoriasis) aiheuttamilta lisäongelmilta.
Ritva Sallinen
jalkaterapeutti, Vetrea
Lue lisää jalkahoidosta ja jalkaterapiasta sekä varaa aikasi jalkojen hoitoon!