Kriisi avaa mahdollisuuden oppia uutta – riivitään siitä kaikki irti!
Toimitusjohtaja Laura Airaksinen
Kriisi kasvattaa rohkeutta viedä eteenpäin sellaisia asioita, joita eivät tasaisessa arjessa liiku mihinkään. Monella taholla on nyt huomattu, että asiat, joita aiemmin vain jahkattiin ja kehitettiin, ovatkin nyt ottaneet sen ratkaisevan, ison harppauksen.
Rohkenen siis sanoa, että tästä keväästä seuraa myös paljon hyvää. Se hyvä on nyt syytä käyttää huolella hyödyksi. Ensimmäinen erä on nyt eletty. On saatu uusi ote uudesta arjesta ja kuvioista, jotka korona sotki. Pohdinkin, miksi ja miten olemme täällä Vetreassa mielestäni selviytyneet ja mitä itse koen tästä kevään aikana oivaltaneeni.
Liian varautunut ei voi olla
Kukaan ei aluksi pystynyt määrittelemään varautumisasteen vaatimustasoa, joten valitsimme linjan, jossa varauduimme niin hyvin kuin osasimme ja pystyimme. Meistä kukaan ei oikein tiennyt, minkä kanssa tulisimme taistelemaan. Muodostimme ryhmän, jossa yhdistävänä tekijänä oli rautaisen ammattitaidon lisäksi laajaa kokemus monenlaisesta – isommasta tai pienemmästä – muutoksesta, sopasta ja jopa kriisistä. Ja tärkeimpänä kyky työskennellä yhdessä paineen alla, ottaa vastuuta ja johtajuutta sekä kykyä löytää ratkaisuja ja viestiä rauhoittavasti ja avoimesti kriisin keskellä.
Ylilääkärimme ja ryhmän puheenjohtaja Kauko Pitkänen kirjoitti varautumisestamme omassa kirjoituksessaan.
Nyt kun olemme tämän varautumisen prosessin kerran eläneet, se ei enää ole valtava, vaikeasti hallittavalta tuntuva kokonaisuus. Olemme tehneet selvää siitä pieni pala kerrallaan, ratkoen jokaisen eteen tulevan haasteen niin hyvin kuin sillä hetkellä olemme yhdessä osanneet. Koemme onnistuneemme hyvin ja oppineemme valtavasti niin poikkeustilanteen johtamisesta kuin toisistammekin.
Varautuminen on silti edelleen raskasta ja kurinalaista. Nyt siitä on kuitenkin poistunut tuntemattoman aiheuttama pelko. Varautumisemme toimii. Olemme oppineet asioita, jotka saamme mukaamme myös tästä eteenpäin:
- Huolellinen varautuminen luo oikeanlaista itsevarmuutta, turvallisuudentunnetta ja mielenrauhaa. Liikaa ei voi varautua.
- Luotamme entistä lujemmin toisiimme, yhteisöömme sekä yhteisiin käytäntöihimme.
- Osaamme keskittää huomiomme hetkessä tärkeimpiin asioihin.
Johdolta tämän mahdollistaminen vaatii avointa ja aktiivista viestintää ja vuoropuhelevan yrityskulttuurin sallimista. Koko henkilöstölle on varmasti ollut merkityksellistä, että he ovat saaneet olla vaikuttamassa tässä yhteisessä prosessissa. Olemme oppineet paljon toinen toisiltamme.
Oppien talteen ottaminen vaatii sekä yksilöltä että organisaatiolta aidon halun kohdata uusi vastaanottavaisella asenteella
Tavoitteenamme on nähdä koronan taakse ja käyttää tämän haastavan retken aikana saadut kokemukset uusiutumisen polttoaineeksi. Näen, että meillä Vetreassa on tapahtunut jo nyt paljon. Olemme yhdessä tulleet vahvemmiksi ja ketterämmiksi kohtaamaan haasteita. Olemme nyt aiempaa avoimempia muutokselle ja kykymme omaksua uusia toimintatapoja on parempi. Osaamme arvostaa paremmin toisiamme ja toistemme henkilökohtaisia ominaisuuksia.
Tärkeimpänä koen sen, että keskinäinen luottamuksemme on tiivistynyt ja vahvistunut. Vetrean arvojen mukainen yhteisöllisyys ja vastuullisuus on konkretisoitunut tämän kevään aikana vielä näkyvämmäksi osaksi toimintaamme ja sitä kautta yrityskulttuuriamme. Yrityskulttuuri on oppimisen alusta.
Itse aion käyttää hyväksi tämän ajan tarjoaman mahdollisuuden katsoa asioita uusin silmin ja peilata hetkeksi myös henkilökohtaisen elämän ydinasioihin. Kukaan meistä ei tiedä, millainen matka meillä vielä on yhdessä edessä ja mitä se tulee meiltä vaatimaan. Sallitaan itsellemme mahdollisuus muuttua. Rimpuilu on turhaa, sillä tällä polulla ei pääse taaksepäin.
Riivitään tästä koronakeväästä kaikki irti uusiutumisen, kehittymisen ja uudenlaisen ajattelun raaka-aineeksi. Sitä me kaikki varmasti tarvitsemme tästä eteenpäinkin, niin yksilöinä kuin organisaationa.
Laura Airaksinen
Toimitusjohtaja
Lue muut blogisarjassamme julkaistut kirjoitukset:
Blogi: Omaisten jaksaminen on tässä keväässä erityisen kovilla
Blogi: Lähihoitajan työ on pitkälti samanlaista koronasta huolimatta
Blogi: Henkilöstö etulinjassa vastuunkantajina
Blogi: Vetrean varautuminen koronaviruksen (Covid-19) leviämiseen